Skip to content

Hermafroditismus

  • by

Článek se zaměřuje na známý, velmi nepopulární jev, kterým je hermafroditismu. A to především na efekt, který se za tímto pojmem skrývá a jeho spouštěcí faktory. Zaměříme se podrobněji na ty, které může pěstitel ovlivnit nebo jim předcházet a na závěr doporučíme konkrétní ověřené techniky.

Hermafroditismus

            Tímto výrazem je označováno “spontánní” nasazení samčích pohlavních orgánů (pylové váčky) na samičí rostlině. Ty se mohou objevit z několika různých důvodů a většina zkušených pěstitelů se s tímto jevem již setkala. Pokud se stihnou vyvinout dostatečně rychle na to, aby se otevřely, hrozí samoopylení rostliny a případně i opylení jejího okolí. Pokud k tomu dojde v rané fázi kvetení, rostliny zaměří svou energii i na produkci semen, což ovlivní strukturu květů i velikost budoucí sklizně.

Je tak velmi důležité převážně při přechodu do květu, kdy jsou rostliny pod větším stresem, ale i v jeho průběhu pečlivě kontrolovat rostliny a v případě výskytu pylových váčků co nejdříve zakročit.

Spouštěcí faktory

Genetické predispozice

            Jeden z faktorů zvyšujících pravděpodobnost výskytu hermafroditismu je jednoznačně genetika. V dnešní době pořizuje většina pěstitelů feminizovaná semena. Techniky používané pro feminizaci jsou založené právě na podpoře produkce pylových váčků na samičí rostlině. Získaný pyl se následně používá na produkci fem. semen. Šlechtitelské postupy tak mohou mít také vliv na náchylnost rostlin k “hermení”.

            Často jsou náchylnější genetiky z Ameriky, které se ale primárně prodávají za účelem získání originálního fenotypu. Při následném pěstování z klonů se již tento problém většinou nevyskytuje.

Stresové faktory

            Stres je jedním z častých spouštěčů hermafroditismu. Nejrizikovější způsobují výrazné změny klimatu, příliš intenzivní osvětlení, nepravidelnost světelného režimu v květu a třeba i špatné pH či živiny. Rostliny obecně milují stabilní prostředí a jeho časté změny nebo špatné podmínky dokáží snadno způsobit výrazný stres. 

Světelnou periodu může narušit kromě špatně nastavených spínacích hodin i slabý průnik okolního světla a je tak důležité mít pěstební prostor perfektně uzavřený.

Nejrizikovější fází jsou obecně zhruba 3 týdny po přepnutí, kdy jsou rostliny vystaveny přirozenému stresu z náhlé změny světelné periody, který je potřeba k vyvolání kvetení. Ten je ve vnitřních podmínkách kvůli okamžité změně intenzivnější než venku a pokud mají rostliny sklon k hermafroditismu, většinou se ukáže v této fázi.

Zoufalý pokus o reprodukci

            Někdy se může stát, že rostlina ke konci květu zoufale nasadí pylové váčky v pokusu o reprodukci nebo opylení okolí před smrtí. Tento jev se vyskytuje spíše ojediněle a v pozdní fázi již nedokáže výrazně ovlivnit strukturu květů. Větším rizikem je opylování okolních rostlin, které mohou být v kritičtější fázi vývoje. Důležité je nenechat rostliny přezrát, což zvyšuje riziko tohoto efektu.

Semena získaná ze samoopylení

            Pokud při sklizni naleznete semena, můžete je uchovat. Většina semínek vyprodukovaná za pomoci samičího pylu je “feminizovaná”. Jsou zde samozřejmě určitá rizika nestability, ale máme i velmi dobré zkušenosti s výsadbou takových semen. Častou jsou i kvalitnější než předchozí generace.

Prevence

            Základem je vyvarovat se přílišnému stresování rostlin. Co se týče genetiky, budeme mít vždy větší jistotu u stabilizovaných old school modelů.

Odstranění spodního růstu

Jako prevence se také doporučuje před přepnutím na květ oholit spodní větve, které mají největší sklon k hermafroditismu. Nakvétací fáze je nejvíce riziková co se týče tohoto problému a zároveň ohrožení kvality sklizně v důsledku opylení. Proto je dobré být v tento čas nejvíce na pozoru, abychom byli případně schopni včas zakročit.

Switch (Optic Foliar)

            Pokud je hermafroditismus vaším častým problémem, doporučujeme pravidelnou aplikaci přípravku Switch od Optic Foliar. Jedná se o velmi efektivní a vyzkoušené řešení jak tomuto problému předcházet.

Akutní řešení

Když přece jenom objevíme pylové váčky, musíme postupovat s nejvyšší opatrností a co nejrychleji je odstranit. Ideální je samozřejmě situace kdy ještě nejsou otevřené, ale i tak je dobré při jejich odstraňování dbát maximální opatrnosti, abychom pyl nerozšířili. Pylové váčky hned po odštípnutí dáváme do nádobky a následně spláchneme do odpadu. Jednoduše se snažíme udělat vše pro to, aby se pyl nedostal na rostliny. Pokud jsou již otevřené, nejlepší je rostlinu před odstraňováním kompletně smočit vodou.

Pokud se nacházíme na začátku květu a necháme zajít problém tak daleko, že je rostlina příliš plná pylových váčků a jejich jednotlivé odstranění bez šíření pylu není reálné, nezbyde nám nic jiného, než přes ní opatrně nasadit pytel a celou ji odstranit. Škoda spojená s opylením všech rostlin se nám velice nevyplatí.

Závěr

            Snažte se snížit stresové faktory na minimum. Pravidelná kontrola a preventivní opatření vám pomohou tomuto problému předcházet nebo jej včas zastavit. Nejvyšší kontrola je důležitá po “přepnutí” a pokud řešíme problém pravidelně, zařadíme aplikaci přípravku switch postřikem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.